Rodzaje miodu

Nektar z kwiatów lub spadź są to substancje będące częścią składową surowca jakie są wykorzystywane do budowy jednego z najzdrowszych produktów naturalnych– miodu. Zależnie od tego, jaki z surowców użyto do produkcji, możemy mówić o miodzie:

• Z nektaru,

• Spadziowym,

• Nektarowo-spadziowym.

Klasę miodu można wyodrębnić za pomocą wzroku i smaku. Miody odróżniają się od siebie kolorem: od słomkowego po niemal brązowy; miód spadziowy potrafi mieć barwę zielonkawą. Miód naturalny krystalizuje się w czasie trzymania w spiżarni.

Jeśli bierzemy pod uwagę miody z nektaru, na ogół w ojczystym kraju dostępne są miody: Rzepakowe, Gryczane, z Wrzosu, Wielokwiatowe, Akacjowe, Lipowe.

Wśród miodów spadziowych możemy wyliczyć przede wszystkim:

• Miody ze spadzi – drzewa liściaste; – dolinalawendy.pl/6-miod-spadziowy

• Miody ze spadzi – drzewa iglaste.

honey-jar-1327963Wskazana dobowa porcja miodu to około 20 gr. Ilość o której mowa to 65 kalorii, mowa tu o mniejszej dawce niż jeżeli porównamy z dawką cukru o tej samej objętości. Miód do swojej diety powinni wprowadzać również niektórzy diabetycy, choć oczywiście warto jest porozmawiać z lekarzem, aby dowiedzieć się czy cechy medyczne w konkretnym wypadku będą większe niż niewykluczone zagrożenie. Rozchodzi się tutaj w głównej mierze o to, że miody zawierają dużo witaminy A, C jak również witaminy z grupy B. tutaj znajduje się wyjątkowo wiele składników odżywczych. Szczegółowe właściwości prozdrowotne miodu są uzależnione od tego, którą z jego wariacji obierzemy:

• Miody akacjowe – wywierają zbawienny wpływ na kłopoty z układem moczowym oraz z układem nerkowym; poprawiają działanie układu trawiennego, potrafią łagodzić jego nieprawidłowe działanie oraz uleczają schorzenia związane z żołądkiem; zbadano leczący wpływ produktu jakim jest miód akacjowy z drzewa akacjowego na schorzenia z zasypianiem;

• Miód gryczany – brązowawy pokrój miodu, który stosuje się w przypadku nerwic i całościowego wyjałowienia organizmu; ma odpowiedni wpływ na układ moczowy, redukuje liczbę zaistnienia objawów chorobowych, pomaga na problemy z układem kostnym a co za tym idzie jest przepisywany przy terapii złamań; powinny z niego czerpać korzyści ludzie walczący z chorobą miażdżycy, posiadające kłopoty ze wzrokiem jak również kłopoty ze słuchem;

• Miody spadziowe – są zwłaszcza istotne jako wyjątkowo obfite źródło mikroelementów i makroelementów oraz składników odżywczych w tym przede wszystkim fosforu, magnezu, wapnia oraz potasu; doceniane są za swoje cechy przeciwbakteryjne i stosuje się je w wypadku poważnych schorzeń bakteryjnych, w tym na przykład w razie gruźlicy; znane jest jego korzystne oddziaływanie w przypadku występowania schorzeń na bazie układu krążenia, wspomaga układ krwionośny i układ odpornościowy; polecany bywa u ludzi skarżących się na problemy nerwicowe;bee-1238963

Miód pomarańczowy – dzisiaj nadal nektar miodowy rzadko spotykany i eksportowany do Polski z państw, gdzie rosną pomarańcze. Tego miodu cechy związane ze zdrowiem są mało znane, mino to jest wyśmienity i wspaniale pachnie.

Naturalny miodek ma szerokie zastosowanie w medycynie tradycyjnej oraz w kosmetyce, co nikogo już nie dziwi. Jest to jedno z najpopularniejszych domowych rozwiązań schorzenia przeziębień. Wyrabia się także z niego naturalne wytwory kosmetyczne, w tym także maski ochronne odżywiające, regenerujące oraz nawilżające powłokę skóry. O jego użytkowaniu pod tego rodzaju postacią warto dowiedzieć się w innych, niezmiernie szeroko pisanych akapitach na naszym serwisie WWW.